DESPRE HOMEOPATIE
Dintre toate artele vindecarii, homeopatia a starnit cele mai multe pasiuni si controverse. Ce este, de fapt, homeopatia? Numele ei provine din alaturarea a doua cuvinte grecesti: „homoios”, care inseamna „similar, la fel” si „pathos”, care inseamna „suferinta”. Asadar, cuvantul „homeopatie” s-ar traduce „suferinta similara”. Cum s-a ajuns la aceasta denumire? La sfarsitul secolului al XVIII-lea, un erudit german, pe numele sau Samuel Hahnemann, citind o carte de toxicologie, observa un lucru curios. Intoxicatia cu chinina, o substanta ce era folosita in tratamentul malariei, provoaca chiar simptomele malariei. Intrigat, el incepe sa isi administreze singur cantitati mici de chinina si observa cum apar, rand pe rand, semnele caracteristice ale malariei. Atunci cand oprea administrarea, simptomele dispareau. Hahnemann reia experimentul folosind si alte substante, iar fenomenul se repeta intocmai. El trage atunci concluzia ca o substanta care poate determina o boala, o poate si vindeca. „Simillia simillibus curantur”, similarul vindeca similarul, este dictonul pe care se sprijina tot fundamentul homeopatiei. Studiind mai departe si facand experimente cu tot mai multe substante, Hahnemann are geniala idee de a dilua din ce in ce mai mult si a dinamiza remediile pe care le folosea. El observa cu surprindere ca, pe masura ce dilua medicamentele, acestea isi pierdeau potentialul toxic si actionau din ce in ce mai eficace. Astfel, pe baza cercetarilor facute de Samuel Hahnemann, ia nastere homeopatia, o ramura a medicinii care a ramas, in esenta, neschimbata de peste 200 de ani.
Dar Hahnemann nu este singurul care a folosit principiile homeopatiei. Cu peste 2000 de ani in urma, Hippocrates, ,,parintele medicinii”, folosea de multe ori acelasi principiu al similitudinii in tratamentele sale, iar, mai tarziu, Paracelsus face cercetari ce privesc asemanarea dintre efectele unor substante si capacitatea lor de a vindeca aceste efecte.
O alta idee importanta in homeopatie este aceea ca omul reprezinta un intreg alcatuit din trup, minte si emotii si toate aceste componente trebuie tratate impreuna.Homeopatia este, asadar, o „medicina holistica”, care trateaza fiinta umana in intregimea ei si ii ofera vindecare completa. Reamintesc definitia data de Organizatia Mondiala a Sanatatii starii de sanatate: ,,Sanatatea reprezinta starea completa de bine din punct de vedere fizic, mintal si social. Ea nu inseamna numai absenta bolii sau a infirmitatii”. Faptul ca homeopatia reuseste sa indeplineasca acest deziderat al OMS explica numarul urias de bolnavi care apeleaza la tratament homeopat. La ora actuala, homeopatia reprezinta al doilea mare sistem medical, dupa alopatie (medicina „clasica”).
Reusind sa restabileasca si sa intareasca mecanismul de aparare propriu al corpului uman si sa ofere pacientului confortul psiho-emotional de care are nevoie, homeopatia ramane, peste secole, cea mai completa metoda de vindecare existenta in arsenalul medicinii contemporane.
Dr. Bogdan Adrian Neguleasa-medic homeopat