Imunitatea – aspecte generale
Imunitatea, pe intelesul tuturor, poate fi definita ca si capacitatea organismului de a se proteja si de a reactiona la agresiunile exterioare sau interioare.
Exista doua tipuri de imunitate:
- Imunitatea mostenita – pe aceasta o primim la nastere si este conditionata genetic.
- Imunitatea dobandita – este acel tip de imunitate care se dezvolta in urma contactului cu agentul agresor
Componenta genetica este extrem de greu de influentat. Uneori acest fapt este chiar imposibil. Insa cu totul altfel stau lucrurile cand este vorba despre imunitatea dobandita. Cea din urma poate fi modelata, in functie de modul in care interactionam cu mediul exterior. Cu cat organismul uman este mai expus contactului cu agresorii externi—aici este vorba in special de microorganisme (virusuri, bacterii, fungi, paraziti), cu atat sistemul imunitar devine mai puternic. Acesta isi amplifica „memoria” si devine apt sa faca fata unei game mai largi de agresiuni.
Acesta este motivul pentru care—simplist vorbind—persoanele ferite “sub un clopot de sticla” de contactul cu microorganismele din mediu, au o imunitate scazuta. In acelasi timp, persoanele “crescute pe marginea drumului”, care intra zilnic in contact cu o multitudine de factori contaminanti, se bucura de o imunitate mult mai buna.
Corpul se caleste in lupta zilnica cu microorganismele
Cu cat corpul uman duce mai multe lupte cu “inamicii” din mediul inconjurator, cu atat mai mult invata cum sa se protejeze in fata atacurilor acestora. Daca traim intr-un mediu ambiental excesiv de steril, decontaminat, in timp vom deveni vulnerabili la orice atac al microorganismelor prezente pretutindeni in jurul nostru. Iar in cazul in care acestuia ii adaugam si un consum exagerat de medicamente—ele insele distrugatoare de microbi (antibioticele, de exemplu)—fara a permite corpului nostru sa-si dezvolte o “memorie” imunitara – atunci descoperim, rational, motivul pentru care astazi tot mai multe persoane, cu precadere copiii, ajung sa aiba o imunitate tot mai scazuta.
Cu toate acestea, niciodata nu e prea tarziu pentru a pregati corpul pentru lupta cu agresorii din mediul in care traim. Corpul omenensc are capacitatea de a se intari si de a-si imbunatati memoria imunitara, la orice varsta.
Va doresc sanatate si intelepciune maxima!
Dr. Bogdan Adrian Neguleasa